Fasting for travellers

Question

What is better for travellers during Ramadhan; fasting or breaking the fast?

Answer

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْم

It is permissible for travellers not to fast during Ramadhan. If they can fast without any difficulties, then it is better for them to fast. If fasting will cause them harm or hardship, then breaking the fast will be better.

Allah knows best
Syed Hussain ibn Imamuddin
01 February 2019

Approved by: Mufti Abdur Rahman. (Shaykh ul Hadith of Esha Atul Islam, Ford Square, London)

References

 عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ، قَالَ: غَزَوْنَا مَعَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِسِتَّ عَشْرَةَ مَضَتْ مِنْ رَمَضَانَ، فَمِنَّا مَنْ صَامَ وَمِنَّا مَنْ أَفْطَرَ، فَلَمْ يَعِبِ الصَّائِمُ عَلَى الْمُفْطِرِ، وَلَا الْمُفْطِرُ عَلَى الصَّائِمِ. رواه مسلم، رقم :١١١٦

وفِي الدُّر المختار: وَيُنْدَبُ لِمُسَافِرٍ الصَّوْمُ لِآيَةِ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُم [البقرة: ١٨٤] إنْ لَمْ يَضُرَّهُ فَإِنْ شَقَّ عَلَيْهِ أَوْ عَلَى رَفِيقِهِ فَالْفِطْرُ أَفْضَلُ لِمُوَافَقَتِهِ الْجَمَاعَةَ۔

وَفَي اللُّبَابْ فِي شَرْحِ الكِتَاب: وَإنْ كَانَ مُسَافِرًا وَ هَوَ لَا يُسْتَضَرُّ بِالصَّوْم فَصَوْمُ أفْضَل لِقَوْلَه تَعَالَى وَأنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُم۔