When to give fidyah for not fasting

Question:

Is it valid to pay fidyah (compensation) for not fasting before Ramadan starts?

Answer:

بسم الله الرحمن الرحيم

It is not valid to pay the fidyah before the month of Ramadhan actually starts. However, if one can’t fast in the month of Ramadhan due to a permanent illness or old age and there is no hope of making up the missed fasts then they should give fidyah for not fasting and it is permissible to pay it for the whole month at the beginning of Ramadhan.

Allah knows best
Syed Hussain ibn Imamuddin
9 April 2020

References

في الدر المختار: (وللشيخ الفاني العاجز عن الصوم الفطر ويفدي) وجوبا ولو في أول الشهر وبلا تعدد فقير كالفطرة لو موسرا وإلا فيستغفر الله۔

وفي رد المحتار: (قوله ولو في أول الشهر) أي يخير بين دفعها في أوله وآخره كما في البحر (قوله وبلا تعدد فقير) أي بخلاف نحو كفارة اليمين للنص فيها على التعدد، فلو أعطى هنا مسكينا صاعا عن يومين جاز لكن في البحر عن القنية أن عن أبي يوسف فيه روايتين وعند أبي حنيفة لا يجزيه كما في كفارة اليمين، وعن أبي يوسف لو أعطى نصف صاع من بر عن يوم واحد لمساكين يجوز قال الحسن وبه نأخذ اهـ 

Leave a Reply